2 Misstag som saboterar din Facebookannonsering…

...och vad du kan göra istället.

Jag fick nyss frågan: “Jonas, jag har hört att det blir allt dyrare att annonsera på Facebook, är det fortfarande värt det?”

Svarade utan tvekan. "Ja, det är det absolut, men bara om du gör det på rätt sätt!"

Jag vet fortfarande ingen annan annonsplattform som har så mycket data på sina användare, har så stor potential att driva trafik, försäljningar och som man kan slå av och på när man vill.

Men plattformen är också väldigt komplex med många olika reglage och knappar att trycka på.

Vilket också innebär att väldigt många “trycker” fel och riskerar att förlora pengar och sitt tålamod. Som i sin tur ofta leder till att de väljer att aldrig försöka igen.

Tyvärr händer det senare för de flesta som provar på egen hand med Facebookannonsering. Målet med den här korta guiden är att visa dig en strategi som kommer att göra väldigt stor skillnad för dina resultat.  

Det är ofta så här det brukar gå till...

Du kanske kommer att känna igen dig i någon av beskrivningarna nedan (det gör i alla fall jag).

Det börjar med att du upptäcker hur lite trafik det kommer till din webbplats eller hur få bokningar, försäljningar eller aktivitet det är just nu. Allt går långsamt och du tänker att med den här takten så kommer det att ta flera år att nå de mål som du hade när du startade upp verksamheten.

Så för att snabba på det hela så bestämmer du dig för att testa Facebookannonsering. Du har ju trots allt läst några blogginlägg och hört från andra som lovar fantastiska resultat med annonsplattformen.

Även om tipsen du fick var väldigt grundläggande och motstridiga (beroende på vilket blogginlägg du läste senast) så bestämmer du dig för att göra ett seriöst försök.

För det kan ju inte fortsätta utan trafik och försäljningar som knappt täcker kostnaden för webbhotell och andra verktyg du betalar för att hålla verksamheten igång.

Men det fungerade inte…

Du fick några klick på dina annonser, några nya följare på din Facebooksida och Instagram.

Men din dröm om att få en ström av nya kunder som rullar av sig själv krossas och du intalar dig själv att aldrig gå tillbaka Facebook annonsering igen.


Jag träffar på en hel del som har inställningen: “Men nu har ju jag öppnat plånboken för Facebook - varför får jag inte försäljningar tillbaka?”.

Här kommer en hård sanning som många behöver höra...

..det är INTE Facebooks ansvarsområde att skapa försäljningar åt dig

Facebook ger dig bara tillgång till bästa möjliga data för att nå din målgrupp. De vill hjälpa dig att visa ditt erbjudande till relevanta personer i din målgrupp till ett pris som motsvarar din relevans och konkurrensen på marknaden.

Så när du skapar en Facebook annons som går direkt till din produkt (Första misstaget) och som riktar sig mot en “kall” målgrupp dvs. personer som inte känner till ditt företag innan (andra misstaget).

Då är du inte lika relevant som andra annonsörer i samma marknad och du får betala ett högt pris och får sämre räckvidd. Det är tyvärr så här de flesta startar och slutar sin resa med Facebook Ads Manager. 

Föreställ dig att du tog med lite produkter på en fest där du inte känner personerna, men ändå förväntar dig att människorna där direkt skall börja handla dina saker. Det fungerar inte och det gör det inte på Facebook heller.

Till skillnad från Google så är Facebook är ett socialt nätverk där man håller kontakten med vänner och kommunicerar med personer med liknande intressen (t.ex. på FB grupper och diskussioner i nyhetsflödet). Det betyder att väldigt mycket handlar om att skapa förtroende på Facebook.

Utanför Facebook när samma företagare gör affärer med andra så gör de affärer med personer som de känner, gillar eller litar på. Men detta glömmer de bort helt när de startar online.

För när de börjar sälja online, så börjar de flesta med att sälja sin produkt istället för att skapa förtroende. Man skulle kunna säga att du skulle göra det på andra hållet istället än vad de flesta andra gör.

Du behöver ha en annan strategi.  Jag kommer till den snart.

Men först...

...hur gör man för att skapa förtroende på Facebook? 

Att ha en förståelse för att dina potentiella köpare behöver ta sig igenom olika förtroendefaser innan de öppnar plånboken för dig kommer att hjälpa dig väldigt mycket.

När din annons väl dyker upp i nyhetsflödet framför dem på Facebook eller Instagram för första gången så är de flesta inte redo att handla utav dig. Men om du istället började med att ge bort något av värde först innan du ber om ett köp så kommer allt gå så mycket lättare.

Det är därför det fungerar så bra med smakprover i mataffären eller när gatumusikanterna från Sydamerika säljer sin musik först efter att de spelat upp några av sina bästa låtar för förbipasserande. 

Men fördelen som du har jämfört med dem, är du kan välja vilka du vill skall höra din musik eller som skall få provsmaka det du har att erbjuda.

På Facebook kallar jag provsmakandet för ditt ”fronterbjudande” (både målgrupper och effektiva fronterbjudanden är något jag pratar mer om i mina webbseminarier och onlinekurser).

Men om du har en ”säljtratt” på plats så kan du fånga upp dina besökare och ta dem igenom de olika faserna från första kontakten, ditt provsmak och fram till att de litar på dig och är redo att öppna upp plånboken.

Att känna till sin målgrupp och vart de befinner sig i ”säljtratten” kommer att göra din marknadsföring på Facebook mycket enklare och mer lönsam. 

Vad är ’säljtratt’ på Facebook?

En säljtratt (eller engelskans sales funnel) är ett förenklat sätt att beskriva din potentiella kunds resa från främling till en betalande kund.

Din första kontakt med främlingar på Facebook borde istället fokusera på att introducera ditt varumärke eller produkt på ett mer diskret sätt (mindre aggressivt) som väcker nyfikenhet och en känsla om att de vill veta mer.

I första fasen av din säljtratt på Facebook så är ditt huvudmål att göra fler människor uppmärksamma på problemet som de antagligen har och att det finns lösningar på problemet och att du är rätt person eller företag för att lösa det.

I stället för att börja "hårdsälja" så kan du börja med att dela med dig av bra innehåll (artikel, podcast, video etc.) av värde och som positionerar dig som en expert eller person med stor erfarenhet i branschen. (Psst. vilket är målet för mig när du läser den här artikeln).

Här är några exempel på fronterbjudanden och provsmak för olika branscher:

”2 Misstag som saboterar dina Facebookkampanjer” (för företagare som vill öka försäljningen för sina produkter och tjänster online)

”7 dagars gratis kostschema som alltid ger bäst resultat för mina betalande kunder” (för personer som vill ha hjälp med sin hälsa eller hitta en personlig tränare eller kostrådgivare)

”En stilguide för män som framhäver din personlighet utan att det kostar skjortan” (ehandlare som säljer herrkläder på nätet)

"Ta Alpkompassen för att se vilken skidort som passar dig bäst" (säljer skidresor till Alperna på nätet)

Du kan använda liknande titlar och anpassa det till din produkt eller tjänst.

Använd kraften med Retargeting

Jag tror att många underskattar användandet av Retargeting inte minst i sin säljtratt. Min säljtratt när det gäller att sälja kurser online består ofta av 4 steg och 3 utav dessa steg använder sig av Retargeting.

Det är där pengarna finns när det gäller Facebook annonsering.

(ex. på min ‘säljtratt' på Facebook)

Även om du aldrig har provat Facebook annonsering innan så skulle du nå ganska långt bara genom att komma igång med en enkel Retargetingkampanj.

Så det första du skall göra efter du har läst klart den här guiden är att installera din Facebook pixel på din webbplats om du inte redan har gjort det.

Det är först då som du kan visa annonser för dem som har besökt din webbplats. Men det är framför allt då som du kan dra nytta av Facebooks smarta annonsmaskin fullt ut.

Det tar ca två minuter att installera pixeln för en webmaster, men det är beroende på vilken typ av webbplats du har. 

(Tips!) Har du WordPress? Googla “install facebook pixel for wordpress” och använder du inte wordpress så byter du ut ‘wordpress’ mot din plattform för instruktioner om hur du eller någon annan på företaget får den på plats,.

Låt Facebook ringa in fler kunder åt dig

Att gissa sig till vilken “kall” målgrupp man skall börja annonsera till överst i säljtratten kan vara svårt även för oss mer erfarna digitala marknadsförare t.ex. när vi skapar en kampanj för en ny klient.

Man kan göra analyser med Google Analytics eller Facebook Audience Insights och komma en bit på vägen. Men magin kommer ifrån Lookalike målgrupperna.

Så om du inte riktigt vet vilka intressen och inriktning du skall välja så skall du använda Lookalike-målgrupper. 

Du kan tex. ladda upp din e-postlista med kontakter eller ännu bättre kunder som du har och skapa en Lookalike-målgrupp från den listan.

Då går Facebook ut på sitt nätverk och försöker hittar många fler (ca 100 000- 200 000 st brukar vara en bra nivå i Sverige) som har liknande profil, demografi och intressen som dem på din e-postlista.

Sedan väljer du denna nya större målgruppen (lookalike) som den målgrupp som du annonser till i först nivån (blogginlägg/video).

Kom bara ihåg att du minst måste ha 100 personer på din emaillista annars får Facebook för lite datapunkter att arbeta med.

Har du inte 100 personer tillgängligt ännu så kan du även skapa en Lookalike målgrupp ifrån de personer som besökt din webbplats.

Skulle du råka befinna dig i situationen att du redan har mycket försäljningar och  data på din webbplats, då är detta ännu bättre eftersom du då har tillräckligt med data för hitta nya kunder.

Eller så skulle man kunna säga att du använder den målgrupp som du har längst ner i din säljtratt (se bild nedan) för att skapa en Lookalke-målgrupp som du sedan använder överst i din säljtratt.

Vill du ladda ner min checklista (e-bok) gratis?
"Hur du lyckas med Facebook annonsering"

Facebookannonsering kan vara frustrerande. Men vad många inte vet är att det finns en formel eller ett system för att göra det rätt på rätt sätt. För allt du behöver är en lyckad kampanj. Det löser du med lite hjälp.

Med checklistan (som är gratis), så får du bl.a detta:

  • 10 steg som vi själva använder just nu för att skapa lönsamma kampanjer för våra klienter.
  • 6 frågor som du måste ha svar på innan du startar.
  • Utan steg 5 på plats i checklistan så är det som att kasta pil med ögonbindel.
  • Den betalmodell använder vi för minst 90% av alla kampanjer.
  • Och mycket mer!

Nå framgång med din Facebookannonsering med checklistan som är gratis idag! 

Inom kort så kommer jag att hålla en gratis workshop online. Den första av dem kommer att vara fokuserad på lokala företag som vill lyckas med få fler personer till sin butik, salong, café eller för att boka fler konsultationer, behandlingar, rådgivningar och PT-timmar.

Håll utkik efter det.

En sak till. Gillade du artikeln? Då får du mer än gärna dela den via knapparna längre ner på sidan 🙂

Om du verkligen vill få fart på din Facebookannonsering och min hjälp personligen så är detta den snabbaste vägen till resultat. Läs mer här nedan:

GRATIS VIDEOTRÄNING:
Hur vi kan få 5X mer trafik & omvandla den till nya kunder - varje månad på autopilot.

Här är några av sakerna som jag kommer att avslöja under videon:

  • Hu vi kan lägga till +100 kvalificerade leads eller e-post prenumeranter per dag
  • Skapa billigare trafik än våra konkurrenter - och ofta sänka annonskostnaderna med upp till 400%
  • Bygga e-postlista med annonser på sociala medier billigare och snabbare än någonsin
  • Konvertera leads till betalande kunder  autopilot
  • Hur vi kan hjälpa dig att få detta på plats snabbt & smidigt