Inget jobb, ingenstans att bo och knappt 7000 kr på fickan…

(kommentar: bilden är från när jag besökte London senast)

Om du vill uppnå något är det oftast mycket viktigare att starta än att försöka hitta alla svar innan du börjar.

När jag var runt 20 år gammal så var jag olyckligt kär. Jag pluggade på universitetet och levde på studielån och ville lämna Göteborg.

Helst av allt så ville jag flytta till London.

Men hur skulle det gå till, jag hade knappt 7000 kr på mitt bankkonto och inga kontakter i London.

Hur skulle jag lösa både jobb och någonstans att bo direkt när jag kom dit?

Det visste jag inte, men jag tog chansen.

Jag köpte en enkelbiljett till London.

Jag packade ner morfars drinkbok som jag tänkte läsa in mig på under flygresan. Svenskar har bra rykte i London, så jobb i någon bar borde jag lösa.

Jag kommer ihåg känslan än idag när jag sitter bland främlingar på ett fullsatt och upplyst plan som är på väg att landa i London. När jag blickar ut i mörkret genom flygplansfönstret så ser jag hur alla lampor från den gigantiska staden breder ut sig.

Just då känner jag mig ganska liten och undrar vad f*n jag håller på med.

Varför lämna tryggheten hemma för hoppa ut i det nya och okända?

Allt jag hade var en lapp med en adress till en gammal klasskompis där jag kunde bo första natten och jag minns ljudet från hjulen på min resväska när jag drar upp den uppför backen till lägenheten där han bor.

Tidigt på morgonen dagen efter så skulle min vän och hans flickvän till jobbet och jag var tvungen att fixa någonstans att bo nästa natt. Men framför allt behövde jag ett jobb snabbt annars skulle pengarna vara slut inom 4-5 dagar.

Den här resan lärde mig så mycket och det har format mig som person.

Det är ingen som kommer fram till en vilsen svensk på gatan och frågar om jag behövde ett jobb eller någonstans att bo.

“If it´s to be – it´s up to me”

De första veckorna var minst sagt jäkligt tuffa. På kvällarna och nätterna delade jag rum med okända människor på vandrarhem eller övernattade hos andra personer som jag lärde känna. På dagarna letade jag jobb och knackade dörr på olika restauranger, barer, arbetsförmedlingar och bemanningsföretag. Jag var nära på att ge upp och åka hem till Sverige flera gånger.

Men efter ca två månaders kämpande och gnetande så fick jag till slut chansen att dela en trevlig lägenhet vid Marble Arch i centrala London med några andra svenskar.

Olika tillfälliga jobb följdes till slut av ett jobb som bartender på den f.d. restaurang- och nattklubbskedjan “Fashion Cafe”. Enbart på dricksen vi tjänade in under jul och nyårshelgen gjorde att jag kunde åka till Thailand i 2,5 månad från London.

Varför berättar jag allt det här?

Jo, för man måste inte ha alla svaren innan man startar något man tror på.

Visst är det extremt att köpa en enkelbiljett utan jobb och bostad med ca 5000 kr på fickan. Men det är också ett sätt att gå all in.

Man löser och reder ut saker under resans gång.

Jag var inte tillbaka i Sverige förrän nästan 1,5 år senare.

När jag senare fick jobb som ansvarig säljare för Göteborgsområdet för ett av Sveriges största företag Atlas Copco, så sa säljchefen att anledningen till att jag fick det jobbet i hård konkurrens var för att jag berättade om min Londonresa för honom.

Vad jag än vill lära mig eller bli bättre på idag, så är det viktigaste att starta.

Jag har ett måtto numera:

“Action always beats inaction”

Personer som lyckas sätter igång.

De litar på att om de bara kommer “into the game” så kommer de att göra intelligenta beslut och korrigeringar längs vägen.

Alltför många tror inte på sig själva och tvivlar på om de kommer att klara av det.Så därför tror de att de måste veta alla detaljer och ha alla svaren innan de agerar (vilket i princip är omöjligt).

Så under tiden… gör de INGENTING.

De tänker, jag kommer inte att göra någonting förrän jag har identifierat varenda tänkbart problem som kan dyka upp och vad jag i så fall skall göra åt det.

Eftersom att de aldrig agerar så vinner de heller aldrig.

De håller fortfarande på att “förbereda” sig.

Jag är inte på något sätt perfekt, jag är likadan inom vissa områden, men numera kommer jag på mig själv när jag märker att jag “vill ha alla svar” innan jag agerar med något nytt.

Exempelvis en person som nu är med i mitt coachingprogram tänkte starta i höstas men behövde fundera i ca 9 månader om Facebookannonsering verkligen var rätt för deras företag. Nu när hennes kampanjer tjänar bra med pengar nämner hon ofta vad dessa 9 månader kostade henne i utebliven inkomst.

Att inte göra någonting är också en handling.

Medan andra ser en möjlighet och agerar, lär sig en massa och lyckas allt som oftast. De fokuserar på vilka belöningar de kan få inte vilka hinder de kan stöta på.

Tänk om jag hade jag haft med mig en “coach” som satt bredvid mig på planet till London den där dagen som redan hade gjort min resa. En person som hade erfarenheten och en beprövad plan med sig för vad jag skulle göra för att få ett jobb och lägenhet så fort som möjligt och upptäcka en ny värld utan dyrbara misstag och så mycket frustration som jag fick utstå.

Det hade varit ovärderligt såklart.

Samma sak gäller om du t.ex. vill öka din försäljning online och hitta nya kunder med Facebookannonsering.

Jag har även gjort den långa “resan” för hur man verkligen får resultat med Facebookannonsering så kostnadseffektivt som möjligt. Jag har finslipat på planen flera gånger och satt upp en supportfunktion i världsklass, så att du slipper uppfinna hjulet, kan undvika dyrbara misstag och mycket frustration.

Vi hörs!

Jonas “take action” Carlström

PS. Om du vill connecta med mig så lägg gärna till mig på >> Linkedin

GRATIS VIDEOTRÄNING:
Hur vi kan få 5X mer trafik & omvandla den till nya kunder - varje månad på autopilot.

Här är några av sakerna som jag kommer att avslöja under videon:

  • Hu vi kan lägga till +100 kvalificerade leads eller e-post prenumeranter per dag
  • Skapa billigare trafik än våra konkurrenter - och ofta sänka annonskostnaderna med upp till 400%
  • Bygga e-postlista med annonser på sociala medier billigare och snabbare än någonsin
  • Konvertera leads till betalande kunder  autopilot
  • Hur vi kan hjälpa dig att få detta på plats snabbt & smidigt