Facebook Ads vs AdWords – Vem vinner?

Om du undrar vad som fungerar bäst av Facebook-annonser eller Google Adwords så är du inte ensam, jag får denna frågan väldigt ofta.

Även om de två plattformarna ofta ses som konkurrenter, så ser många företagare idag fördelarna när Google och Facebookannonser samverkar. Eftersom de då kan få maximal synlighet, öka antalet kontakter och hitta nya kunder.

Men det finns flera faktorer att tänka på när du bestämmer vilken annonskanal som är bäst för ditt företag.

Både Facebook och AdWords fungerar oerhört bra när de används korrekt. Men det finns en del skillnader som är viktiga att känna till beroende på dina mål med annonseringen och din budget.

Jag personligen har arbetat med Google Adwords väldigt mycket senaste året (med fokus för e-handel) och Google har verkligen fått fart på flera förbättringar tack vare den ökade pressen från Facebook.


Nu kommer jag att spalta upp lite för- och nackdelar som jag personligen upplever med respektive plattform.  Tanken är att detta kan hjälpa dig att få ännu bättre koll på vad som skiljer dem åt, så att du kan se vad som passar din verksamhet bäst just nu.

Fördelar med Facebook Ads(du får tillgång till mycket data om dina besökares och kunders beteenden och intressen via Facebook Analytics)

 • Om din produkt kräver en del utbildande steg innan dina kunder förstår fördelarna med din produkt eller tjänst så är Facebook perfekt. Eftersom det är så lätt att inkludera och utesluta publik med Facebooks målgrupper.

 • Annonstyper och format finns i ett brett utbud på Facebook. Så trots att vi säger att annonsen inte är lika viktig som målgruppen eller din ”call to action” så är annonsen fortfarande mycket viktig.

 • Om du försöker öka medvetenheten för ditt erbjudande, så kan du med Facebook-annonser rikta dig mot personer med ett behov för liknande produkter eller okänt behov av din produkt eller tjänst.

  På den här punkten så kan båda kanalerna komplettera varandra och driva tillväxten för ditt företag.

  Med andra ord så kan en bra lösning vara att helt enkelt börja bygga upp ditt varumärkes kännedom via Facebook annonser innan du börjar med AdWords, vilket ökar dina chanser att lyckas i även den kanalen.

 • Om du har kämpat med att få människor att öppna dina email, köpa dina produkter och att sänka dina annonskostnader, är Facebook Messenger något som du behöver kika närmare på.

  Med en chattrobot på Messenger kan du skapa engagerande konversationer på en kanal som de flesta av dina kunder använder dagligen.

  Det innebär att ditt budskap faktiskt når fram hela vägen istället för att fastna som ett oläst email i ett övergivet emailkonto eller i skräpkorgen på ett som är aktivt.

  (Tips: Vill du lära dig mer om Facebook Messenger? Delta på min kostnadsfria Messenger workshop här>) eller läs min artikel Fördelarna med Facebook Messenger som de flesta marknadsförare & företag missar 

  [thrive_2step id='5289']Klicka här för att ladda ner e-boken "Öka försäljningen med Messenger[/thrive_2step]


 • Jag har med mina kampanjer funnit att det är lättare att få folk att enklare “impulskonvertera” på Facebook jämfört med AdWords. Det betyder samtidigt att livstidsvärdet på kunden från Facebook blir sämre i jämförelse.

 • Facebook har en lite brantare inlärningskurva jämfört med AdWords (söknätverket). Det är ganska många saker man behöver få rätt.
   
 • Annonsörer har av vana också svårare att separera på målgrupper (Facebook) jämfört med sökord (Adwords).

  (Tips: Det var därför jag satte ihop den kostnadsfria webbsemianriet : 6 Regler för att INTE misslyckas med Facebook Ads Facebook ads här>)

 • Annonslivslängden är generellt sämre på Facebook, speciellt för mindre målgrupper som kräver mer uppdateringar. Medan AdWords textannonser bokstavligen kan fungera i flera år utan att mycket förändringar behövs.

 • Facebook kan vara lite svårare att fungera från start om du är en e-handlare (jämfört med Google Shopping) även om du kan använda dynamisk retargeting även med Facebook så kräver det att du har en hel del trafik för att få snurr på det.

  Men de e-handlare som är beredda att gå ett extra steg på Facebook genom att börja marknadsföra intressant innehåll (videor, artiklar, guider mm) för att driva trafik och att därefter konvertera i nästa steg (via retargeting eller email) så fungerar Facebook bra. Men det kräver lite mer och det är det idag väldigt få e-handlare som tar vara på idag.

 

Fördelar med AdWords

 • AdWords söknätverk innehåller de besökare som har kommit längst i köpprocessen (men också till ett premiumpris) som ofta innebär högre genomsnittliga ordervärden och bättre livstidsvärden.

 • Med hjälp av Sök, Display och YouTube kan du använda flera olika kanaler för att generera konverteringar. Lyckas du konvertera lönsamt i alla Googles nätverk så har du en större skalbarhet än med Facebook Ads.

 • Med AdWords så söker en användare aktivt efter det som ditt  företag säljer. Därför är deras avsikt att handla i allmänhet mycket högre.

 • Men du måste samtidigt hålla koll så att konkurrensen inte driver upp de totala kostnaderna för mycket. I flera fall har vi sett lägre kostnad per konvertering (dvs. kostnad per leads och köp) från Facebook-annonser även om konkurrensen har hårdnat även där med priser som stiger.

 • Att förstå vart i köpprocessen som din besökare befinner sig kan hjälpa dig att bestämma vilken av annonseringskanalerna som kommer att fungera bäst för dig.
 • Sedan är det för många enklare att på förhand räkna på och budgetera en kampanj via Adwords eftersom man kan få reda på både ungefärliga klickpriser och sökvolymer. Med Facebook är det svårt att innan man har startat själva kampanjen inom en viss nisch att räkna på vad det skulle kosta att driva en viss mängd trafik eller försäljningar.

 • Tack vare Google Adwordsprodukter som Google Shopping och DSA (Dynamic Search Ads) så är Google nästan alltid ett bra alternativ för e-handlare som har konkurrenskraftiga priser (Google Shopping) och många produkter i sitt sortiment (DSA).

Nackdelar med AdWords

 • När du gör en sökning på Google så ser du att bara finns sju annonsutrymmen tillgängliga på Google.se. Det här driver upp den genomsnittliga kostnaden per klick (CPC) och får mindre annonsörer att undra om de någonsin kan konkurrera i marknaden.

 • Demografi, intressen och beteende är inte möjliga på Googles söknätverk på samma sätt som du kan med Facebook.

 • Om ditt företag skall lansera en ny produkt eller tjänst som det är väldigt liten sökvolym på, så kommer du vanligtvis inte generera så mycket trafik eller bra resultat med Google AdWords. 
  (Tips: Använd Googles Adwords gratisverktyg – Keyword Planner för att undersöka sökvolymen för dina sökord). 

  Innan du utesluter AdWords helt i detta scenario kan du prova att bjuda på några sökord som beskriver det problem som din produkt eller tjänst löser.

 Naturligtvis finns det fler fördelar och nackdelar med dessa annonsnätverk än de som jag listat här, men det här de som är vanligast och nödvändiga att känna till.

Vill du lära dig mer om Google Adwords?

Fyll gärna i nedan och svara på vad som intresserar dig när det gäller Google Adwords mest just nu så kan jag skriva mer om det som intresserar dig.


P.S. Om du gillade artikeln så hade jag blivit superglad om du ville hjälpa till att dela den.

GRATIS VIDEOTRÄNING:
Hur vi kan få 5X mer trafik & omvandla den till nya kunder - varje månad på autopilot.

Här är några av sakerna som jag kommer att avslöja under videon:

 • Hu vi kan lägga till +100 kvalificerade leads eller e-post prenumeranter per dag
 • Skapa billigare trafik än våra konkurrenter - och ofta sänka annonskostnaderna med upp till 400%
 • Bygga e-postlista med annonser på sociala medier billigare och snabbare än någonsin
 • Konvertera leads till betalande kunder  autopilot
 • Hur vi kan hjälpa dig att få detta på plats snabbt & smidigt